Nasi Dagang Terengganu Untuk Orang Mengidam

9:42 AM

Balik kerja semalam terus beli ikan tongkol dan bahan2 nasi dagang.. malas betul nak buat nasi dagang, renyah sebenarnya.. tak per la...untuk orang mengidam, buat la juga.. Resepi nasi dagang Terengganu ni aku ambil dari mak aku...

korang jangan salah sangka...bukan isteri aku yang mengidam nasi dagang.. yang mengidam tu isteri orang lain.. Emy, rakan kat tempat kerja lama aku di Puncak Alam.. pelik betul mengidam nak makan nasi dagang air tangan aku.. hahaha.. lawak..lawak...

Nasi Dagang Terengganu
 Nasi Dagang Terengganu Asli

Awalnya Si Emy bagi tahu kat isteri aku agar sampaikan kat aku.. katanya nak order nasi dagang untuk 10 orang makan... alahai 10 jer? nape tak 20 atau 30 orang makan... aku masih tak bagi keputusan sama ada nak nak buat ke tak... selang beberapa hari, Emy sendiri whatsapp aku.. nah... mintak tolong aku buat gak... baby dalam perut nak makan katanya..haha... yer la..yer la.. nanti aku buat... tp lepas balik kampung, jawabku...

Nasi Dagang Terengganu
Warung Roti Naan Bajet Mak aku

Kat kampung, ada aku ceritakan hal tu kat mak aku.. maklum la mak aku tu sifu aku wat nasi dagang.. nak wat nasi dagang resepi mak aku, 3 kali aku try baru la rasa sama macam mak aku buat... dan ini kali ke empat la..

Nasi Dagang Terengganu
 Time ni hari sabtu, menu nasi dagang...ramai datang makan.

Malam tadi dah start buat kuah nasi dagang gulai ikan tongkol atau orang ganu panggil ikan aye.. beras nasi dagang dah siap rendam..pagi esok baru start kukus...

Kuah Nasi Dagang Terengganu
 Ini dia kuah gulai nasi dagang terengganu

Awal pagi tadi kul 5 aku dah bangun... panaskan kuah nasi dagang dan start kukus nasi. Alhamdulillah kul 6 selesai.. so, aku cakap kat Emy, aku tak nak hantar... datang ambil kat rumah aku.. isteri aku ada.. mana sempat aku nak hantar.. aku kerja jauh..nak kena gi awal... sebelum pergi kerja, aku hadap dulu nasi dagang 1 pinggan.. kasi perut kenyang pagi2... :)

Nasi Dagang Terengganu
 Tengah kukus beras nasi dagang.. 3 kali kukus tau...

bahan Nasi Dagang Terengganu
 Ini bahan2 yang nak digaul dengan nasi dagang.. halba, bawang dan halia

 Nasi Dagang Terengganu
Tadaaa... dah siap... nak resepi nasi dagang ke? ahhh lain kali je la..

Apa2 pun Emy, aku buat banyak tu..jangan ko hadap sorang2 jer.. :) kasi kawan2 lain gak.. hahaha..

Anda Mungkin Berminat

0 comments

Visitors